top of page
"Een positieve sfeer creëren voor een optimale prestatie is mijn speerpunt in het leiden van een koor. Daarnaast is het beheersen van het muzikale materiaal natuurlijk een belangrijke voorwaarde hiervoor."

 

 

 
 

 

 

 

Na ruim 30 jaar van dirigentschap heb ik ervaren, dat een koor grotendeels op eigen kracht kan zingen. Als een groep mensen tijdens de repetitie uit de losse pols meezingt met een piano of band, merk ik, dat zangers de nummers beter beheersen dan zij denken.

 

Wat doe ik dan nog als dirigent?

 

Tijdens uitvoeringen is de dirigent altijd wel een richtpunt, een houvast, die aangeeft wanneer een bepaalde partij moet inzetten, met name bij meerstemmige stukken.

Maar het belangrijkste vind ik; gevoel overbrengen; Als dirigent ervaar ik dat ik met de emoties van een groep mensen speel. Zij zien aan mijn mimiek en houding of bepaalde momenten ingetogen behoren te zijn, of juist krachtig, of gevoelig. Dit hoor je als publiek terug in de kwaliteit van de zang. Ook belangrijk is, dat de zangers en zangeressen aan mij kunnen zien of het lekker loopt, en dat ik na de laatste toon een glimlach kan laten zien van "Dit was heel mooi".

 

Natuurlijk gaat daar een goede voorbereiding aan vooraf. Stevig repeteren, en vooral in een ontspannen sfeer. Er moet ook met elkaar gelachen kunnen worden. Ik merk, dat er dan echt energie loskomt, die nodig is voor de liedjes en gezangen.

 

En natuurlijk is publiek belangrijk. Enerzijds maakt de aanwezigheid van toehoorders het koor scherp. Anderzijds vind ik het taak van de dirigent om het publiek bij het optreden te betrekken. De sfeer maak je met z'n allen. (Het is vanzelfsprekend afhankelijk van de gelegenheid, waar je als koor zingt).

Muzikaal leider

Bij de meeste koren waar ik dirigeer, begeleid ik ook op de piano. Op dit moment ben ik muzikaal leider van de onderstaande koren. Indien er sprake is van open inschrijving, zijn de repetitietijden weergegeven. 

Dirigentschap

bottom of page